25 maja 2018r. klasy I – III uczestniczyły we wspólnym śniadaniu. Odbyło się ono w plenerze i miało formę pikniku. Dzieci przygotowały koce, naczynia. Wspólnie, w miłej atmosferze, zjadły drugie śniadanie, oraz zdrowe przekąski: jabłka, soczki i koktajl truskawkowy przygotowany przez klasę II i III podczas warsztatów kulinarnych. Wychowawcy przeprowadzili z uczniami pogadankę na temat zdrowej diety bogatej w owoce, warzywa i mleko, oraz konieczności prowadzenia zdrowego stylu życia. Śniadanie zakończyły zabawy ruchowe na świeżym powietrzu.
Klasy te uczestniczyły również w warsztatach kulinarnych przeprowadzonych podczas zajęć edukacyjnych. Uczniowie poznali zasady zdrowego żywienia, wartości składników pokarmowych produktów użytych podczas warsztatów.
Dzieci zapoznały się ze sposobem wykonania koktajlu owocowo- mlecznego. Szczególną uwagę zwrócono na higienę przygotowania posiłku oraz zasady bezpiecznego posługiwania się sprzętem kuchennym. Ze świeżych truskawek, serków i jogurtów naturalnych wykonali koktajl. Poczęstowali nim kolegów podczas wspólnego śniadania – pikniku.