Owoce i warzywa w szkole

Kolejny rok szkolny uczniowie klas I-III uczestniczą programie edukacyjnym,,Owoce i warzywa w szkole”. 

Celem tego programu jest:

  • długoterminowa zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie, na etapie na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe,
  • propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania edukacyjne realizowane w szkołach podstawowych.

Dzieci uczestniczące w programie otrzymują: świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki), świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki) lub soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne. 

Każde dziecko jednorazowo otrzymuje porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego. 
Działania towarzyszące temu programowi, realizowane przez szkołę to: zającia edukacyjne z zakresu prawidłowego odżywiania się, wykonywanie projektów jadłospisów, wykonywanie sałatek warzywnych i owocowych, wycieczki do zakładu VORTUMNUS, konkursy plastyczne.