Ogólnopolski konkurs Szkoła Zdrowego Żywienia

Nasza szkoła uczestniczyła  w IV edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół pod nazwą „Szkoła zdrowego żywienia”. Zgłaszając się do tego konkursu, zostaliśmy zobligowani do zrealizowania zadań znajdujących się w regulaminie konkursu.

Celem konkursu było zapoznanie dzieci z zasadami racjonalnego odżywiania oraz zdrowym stylem życia.

Zadanie 1.

Przeprowadzenie, we wszystkich klasach szkoły, debaty uczniowskiej nt. Zdrowie na talerzu w zgodzie z piramidą żywienia.

·         W ramach realizacji pierwszego zadania konkursowego w naszej szkole uczniowie klas IV-VI zostali szczegółowo zapoznani z regulaminem konkursu. Obejrzeli prezentację na temat: „Zdrowie na talerzu w zgodzie z piramidą żywienia”.   Prezentacja multimedialna dotyczyła zasad żywienia dzieci

i młodzieży w wieku szkolnym. Została opracowana zgodnie ze wskazaniami Instytutu Żywności i Żywienia.

·         Podsumowanie było przeprowadzenie testu w formie quizu – uczniowie wyciągali
z koszyka przygotowane wcześniej puzzle i umieszczali je na odpowiednich stopniach piramidy żywienia. Konkurs wzbudził wiele pozytywnych emocji, a w odgadywanie prawidłowych miejsc produktów włączali się wszyscy uczniowie obecni na sali.

·         Wystawa prac na korytarzu szkolnym była uwieńczeniem konkursu.

·         Przeprowadzona później debata miała w głównej mierze uświadomić młodzieży, jak ważne jest prawidłowe zestawianie produktów w pełnowartościowe potrawy i posiłki oraz łączenie różnych produktów. Wypowiedzi uczniów były ciekawe i przemyślane.

Zadanie 2.

Przeprowadzenie sondażu, z dostosowaniem do grup wiekowych pn. Jak dbać o swoją kondycję fizyczną, jak żyć i odżywiać się zdrowo?

·         Sondaż przeprowadzony przez uczniów klasy VI wśród pozostałych dzieci wykazał, że uczniowie wiedzą, co pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i jak odżywiać się, aby zachować dobre zdrowie. Z przeprowadzonego badania wynika, iż bardzo ważną rolę w tym względzie spełnia:
– aktywność ruchowa, w tym zajęcia wychowania fizycznego
– uprawianie sportu
– spożywanie warzyw i owoców
– unikanie żywości zawierającej dużą ilość tłuszczów zwierzęcych, konserwantów i barwników
– ograniczanie pokarmów typu fast-food, oraz gazowanych i słodkich napojów.

Uczestnicy sondażu nie mieli problemu z określeniem własnych poglądów, co widać w pracach które wykonali – pełnowartościowe przekąski. Wykazali się przy tym pomysłowością i zaangażowaniem.

« z 2 »